Manuel Terapi – Osteopati Bilgi
Manuel Terapi, eklemlerdeki fonksiyonel (işlevsel) hareket kısıtlıklarını düzeltmek, geri dönüşümlü fonksiyon bozukluklarını gidermek amacıyla, yalnızca elleri kullanarak yapılan tedavi yöntemdir. Hastaya uygun pozisyon verildikten sonra, ani bir hareketle hasarlı bölgeyi düzeltme esasına dayanır. En sık bel, sırt ve boyun problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.
Kas iskelet sistemi ağrı ve kısıtlılığı bulunan kişilere ilk yaklaşım ağrının hafifletilmesi ve hareketlerin düzeltilmesidir. Tüm dünyada kas iskelet sistemi problemlerinde Manuel Terapi ve egzersiz en yaygın kullanılan yöntemlerdendir.
Yan etkilerinin olmaması, ilaç ya da operasyona gerek duyulmaması ve ucuz olması yaygın kullanılmasının başlıca nedenleridir.
Manuel Terapiyi Kimler Uygulamalıdır?
Manuel Terapi mutlaka doktor tarafından önceden değerlendirilmeli, gerekli laboratuvar ve radyoloji tetkikleri yapılmalıdır. Eğitimli ve ehil olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalarda, ciddi yan etkilerin ortaya çıkma ihtimali vardır.
Manuel Terapi Uygulaması Yapılmayan Hastalar?
Tümör, enfeksiyon (özellikle omur tüberküloz), travmatik ve patolojik kırık-çıkıklar, kemik erimesi (70 yaş üstü hastalar), iltihaplı romatizmal hastalıklara yapılmaz.
Manuel Terapi Nasıl Yapılır?
Manuel Terapi Teknikleri kullanarak fonksiyon bozukluğuna neden olan patoloji ve buna bağlı ortaya çıkan reaksiyon ve bloklar tespit edilebilir. Manuel Terapi uygulanacak bölge öncelikle hafif bir masaj ile gevşetilir. Mobilizasyon ile bağlar esnetilir.
Uygun pozisyon verildikten sonra, tedaviyi yapan doktor tarafından, ani bir hareket yaptırılır. Genellikle bir kıtlama (klik) sesi duyulur. Tedavi sonrasında hasta yaklaşık 15 dakika istirahat ettirilir.
Manuel Terapinin Faydası Nedir?
Manuel Terapi ile eklemlerin etrafındaki aşırı gergin ve kilitlenmiş/kasılmış durumdaki yapıların açılması yolu ile ağrı, sertlik ve tutukluğun giderilmesi sağlanır. En sık omurgayı ilgilendiren bozuklukların tedavisinde uygulanmaktadır. Spor yapan, stress altında çalışan kişilerin sırt, boyun, bel ağrılarının olması kaçınılmazdır. Erken vakitte giderilmeyen kasılmalar, kilitlenmeler ilerleyen dönemde daha zor çöülebilecek problemlere dönmektedir. Bu nedenle vertebraların pozisyonlarının özellikle spor yapanlarda iki ayda bir düzeltilmesi önerilmektedir.